100 jaar geleden was de Eerste Wereldoorlog volop aan de gang. Op 22 april zal het precies 100 jaar geleden zijn dat gifgas voor het eerst werd gebruikt. Dat gebeurde in Vlaanderen. De herdenkingen van de 'Groote Oorlog' zorgen ervoor dat de gedachte aan oorlog en vrede vandaag versterkt aanwezig is.

Ook de Vlaamse Regering vindt dit een belangrijk momentum. In de beleidsnota voor Buitenlands Beleid, Internationaal ondernemen en Ontwikkelingssamenwerking staat onder meer dat de Vlaamse Regering "actief inzet op de herdenking van WOI tijdens de periode 2014-2018.

Met de herdenking heeft de Vlaamse Regering de expliciete ambitie om een humanitair en internationaal gericht project op te zetten, dat duurzaam verbonden wordt met het vredesthema 'nooit meer oorlog'." Het versterken van de vredesgedachte is daarbij essentieel.

Een specifiek maar belangrijk element van een vredesbeleid is de omgang met kernwapens. Die wapens hebben immers een immense vernietigingskracht. Op 8 juli 1996 oordeelde het internationaal Gerechtshof van Den Haag, op vraag van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, dat dreigen met of gebruiken van kernwapens onverenigbaar is met de geldende internationale rechtsregels.

Belangrijk element is immers dat de wapens geen onderscheid maken tussen militaire en civiele doelwitten. Zelfs wanneer het oorspronkelijk doelwit van het kernwapen een militair doelwit is, dan zijn de effecten van een atoomexplosie zo dat ook burgers en civiele infrastructuur mee vernietigd worden.

Sinds het begin van de jaren zestig liggen er op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel zeer krachtige nucleaire vliegtuigbommen opgeslagen.
De herdenking van WOI is een gepaste aanleiding om een oproep te doen om kernwapens wereldwijd terug te dringen en dergelijke wapens uiteindelijk ook niet langer in Vlaanderen op te slaan.

VOORSTEL VAN RESULUTIE
Het Vlaams parlement,
- gelet op:
 de herdenking van WO1, die de vredesgedachte sterk naar voren brengt;
 de aanwezigheid van kernwapens in Vlaanderen;
 de juridische en morele problemen met het gebruik van kernwapens;
 het advies van 8 juli 1996 van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag betreffende de wettelijkheid van het gebruik van nucleaire wapens in een gewapend conflict;
- vraagt de Vlaamse regering:
om er bij de federale regering op aan te dringen om zich, in overleg met de EU- en NAVO-partners, in te zetten voor een kernwapenvrije wereld en voor de terugtrekking van alle kernwapens uit Vlaanderen.

Namens :
WOUTER VAN BESIEN
WILFRIED VANDAELE
WARD KENNES
EMILY TALPE
TINE SOENS